5. godina rada Vodičko informativne službe na planini Cer

15. juna 2013. godine, Marketing agencija 'Verden' iz Šapca, koja se bavi turističkom promocijom planine Cer, donela je odluku da se u okviru programa PROMOTER TURIZMA pokrene Vodičko informativna služba na planini Cer sa ciljem da se kroz tematske turističke ture promovišu prirodne i kulturne vrednosti, kao i nematerijalna kulturna baština. Posebna pažnja, tokom svih pet godina rada, daje se negovanju i čuvanju sećanja na Cersku bitku i cerske junake zbog kojih planina Cer ima memorijalni karakter.

Počeli smo samostalno sa ciljem da što više turista dovedemo i upoznamo sa planinom Cer. Bili smo sami prve godine sa par prijatelja i našim učiteljem, prof. dr Snežanom Štetić, koji su verovali u nas. Nismo imali podršku nadležne institucije za razvoj i promociju turizma, Turističke organizacije grada Šapca, malo turističkih radnika u Srbiji je znalo za nas i naš rad. Tokom pet godina kreirali smo preko 10 tematskih turističkih tura koje svojim sadržajem i različitim temama upoznaju turiste i izletnike sa Cerom.

Druge godine rada, 2014.  godine, u kojoj se obeležavalo 100 godina od slavne i veličanstvene pobede srpske vojske u Cerskoj bici, na inicijativu gospođe Mice Kovačević, organizovana je prva info tura pod imenom ‘Putevima cerskih junaka’  u čijem kreiranju smo učestvovali i imali čast da vodimo novinare i uvažene goste iz turizma Srbije i institucija kulture iz Šapca, na promotivnu turu. Tokom te godine, Turističke agencije iz Srbije, zahvaljujući preporuci naših prijatelja, počinju da se interesuju za Cer i stavljaju u ponudu, svojih programa obilaska Srbije, i planinu Cer.

Tokom naredne tri godine, sve do danas, Cer su organizovano posetili turisti iz Brazila, Australije, Austrije, Hrvatske, Švajcarske. Domaći turisti i izletnici iz cele Srbije.

Tokom 2017. godine, počeli smo sa Noćnom šetnjom po Ceru, turom koja je izuzetno atraktivna, a koja je nastala zahvaljujući jednom prijateljskom razgovoru sa Oljom Vasić Kikanović  i Majom Mandić iz Udruženja EKOS iz Šapca. Ideja Ane Pavlović, zahvaljujući njihovim upečatljivim iskustvima sa noćne šetnje u Sloveniji, postala je realnost i najtraženija tura u našoj ponudi.  U toku 2017. godine, planina Cer je dobila nagradu za najbolju Eko turu u Srbiji, ‘EKO AVANTURA CERA’.

Svih pet godina, radimo i trudimo se da promovišemo Cer na najbolji mogući način, da sačuvamo sećanje na Cersku bitku, očuvamo vanvremensku lepotu prirode Cera i predstavimo je ljubiteljima prirode. Aktivno radimo, na tome, da Cer postane eko destinacija, jer želimo da sačuvamo Cer za buduća pokolenja i generacije.

I dalje radimo bez podrške nadležne institucije za razvoj i promociju turizma, TOŠ-a, i grada Šapca. Ponosni smo što svojim znanjem,  radom, aktivnostima, sredstvima potpuno samostalno stvaramo turistički proizvod na Ceru.

U toku pet godina rada i turističke promocije  kroz tematske turističke ture, mnogo toga smo prošli, savladali smo nesavladive prepreke.U saradnji sa Turističkim agencijama iz Srbije, raznim Udruženjima, Visokoškolskim ustanovama, sa slavnom prošlosti Cera, prirodnim vrednostima, materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom Cera upoznali smo preko 2000 turista, izletnika, studenata turizma sa Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda, Udruženja ‘Mladi za turizam’, organizovanih grupa sa specijalizovanim interesovanjima. Samo neke smo pomenuli, ima ih još.

Tokom pet godina rada, bilo je teških momenata padanja, ustajanja, učenja, stvaranja, sve to vreme učila nas je kako sve da savladamo i da postanemo još bolji, prof. dr Snežana Štetić, naš mentor. Sve vreme bila je, i dalje je uz nas, pažljivo prateći naš rad i dajući nam savete, sugestije i podršku.

U toku pet godina imali smo nesavladive prepreke, zbog kojih smo na moment mislili da nećemo uspeti. Zahvaljujući izuzetnim prijateljima, kolegama, stručnoj javnosti i ekspertima iz oblasti turizma Srbije, nesavladive prepreke za nas su postal putokazi, jer ste Vi dragi naši prijatelji bili uz nas, Vi ste nam svojom podrškom pokazali put, svojim preporukama i poverenjem koje ste nam ukazali Vi ste bili Ti, koji su nam pomogli da nemoguće, postane moguće.

Tokom pet godina rada o Vodičkoj službi na Ceru i tematskim turističkim turama se ne bi ništa znalo bez sjajnih turista i izletnika koje smo vodili, koji su bili očarani prirodom Cera i saznanjima koje su dobili kroz razne priče. Zahvalni smo Vam za veliko povrenje koje ste nam ukazali, jer ste sa nama želeli da upoznate Cer. Tokom pet godina dobili smo od Vas pohvale i sugestije, kako da budemo još bolji, hvala Vam na tome!

- Naši prijatelji, koji su pet godina sa nama -

Sve ove godine sa nama dele ljubav prema Ceru i zajedno sa nama rade na promociji Cera: Biljana Marčeta –TA ‘Magelan’  Novi Sad; Ivanka Tasić-TA ‘PanaComp-Zemlja čuda’ Novi Sad; Marko Dimitrijević –  ‘Gost.rs’, Web portal za turističku promociju Srbije; Ljiljana Rebronja – direktor časopisa ‘Turistički Svet’, časopis za savremeno hotelijerstvo I turizam; Mica Kovačević – vlasnik ‘Vile Albedo’ iz sela Varna; Marko Jelić – sekretar Udruženja ‘NUSANTARA’; Udruženje EKOS Šabac; Nenad Blagojević- turistički vodič I novinar web portala ‘Priče sa dušom’; Stanica Milojević –vodič kustos u Spomen – kompleksu ‘Cerska bitka’ u Tekerišu; Jelena Đorđić – vodič-kustos u Spomen kompleksu ‘Cerska bitka u Tekerišu; Udruženje turističkih vodiča Srbije; Zoran Kikić-vlasnik ‘Šabac Fashion Day’; Dejan Ivanković-vlasnik ‘Irish Pub’ Šabac.

Da bismo ispričali sve priče o Ceru, kojima nema kraja, sa znanjem gde su nam izvori naučni radovi, bez izuzetne saradnje i sugestija sa institucijama kulture i pojedincima, ne bi ni jedna priča bila ispričana. Zahvaljujući njima Vi slušate o kulturnom i prirodnom bogatstvu Cera: Biblioteka šabačka, Narodni muzej Šapca, Međuopštinski istorijski arhiv Šapca, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Arheološki institut Beograd, Naučno- istraživačko društvo studenata biologije I ekologije ‘Josif Pančić’ Univerziteta Novi Sad, Zavod za zaštitu prirode Srbije, prof. dr Slobodan Puzović-ornitolog,  Svetlanka Milutinović-istoričar, Suzana Lazarević-etnolog-antropolog, Tanja Marković-istoričar umetnosti, Aleksandra Jovanović-etnolog-antropolog, Branislav Stanković-istoričar, Radivoj Arsić-arheolog, Sonja Bokun Đinić-Biblioteka šabačka, Kristina Aleksić-Biblioteka šabačka, Ana Pavić- Biblioteka šabačka, Aleksandra Tomić-Biblioteka šabačka.

Bez naših prijatelja iz medija, šira javnost ne bi bila upoznata sa svim lepotama Cera. Naša medijska podrška, tokom svih ovih godina su: Novica Kojić-novinar i autor emisije ‘Nedeljno popodne’ na RTV AS, RTV AS Šabac, Dragan Eraković-novinar  i  dopisnik listova ‘Danas’ I ‘Podrinske’, List ‘Podrinske’, ‘Glas Podrinja’, Ljiljanja Vasić-novinar RTS-a, Mirjana Čvorić Gubelić-dopisnik TV ‘Prva’, TV ‘O2’, urednik web portala ‘Distrikt’, Vera Kulačin- novinar, dopisništvo RTS-a Šabac; Goca Manjenčić-novinar, dopisništvo RTS-a Šabac; KTV ‘Kopernikus’; RTS;  Ivana Jelić-novinar, RTV AS Šabac; Tanja Dimitrić-novinar, dopisništvo RTS-a Šabac; Aleksandar Pavlović i Milica Janković-‘Srbija u kadru’; Miloš Živković-novinar, dopisništvo ‘Beta’ .

Bez naših cerskih prijatelja, tematske ture ne bi bile to što jesu. Naši cerski prijatelji Ceca i Rade Mandić, Sveta Pavlović, Ceca i Zoran Todorović, Vojislav Petrović, porodica Žunić, porodica Jahurić, kao i svi naši cerski ‘vikendaši’, kako volimo da ih zovemo, naši prijatelji vlasnici vikendica na Ceru, koji imaju posebno obzira kada se noću šetamo sa turistima, i svojom ljubaznošću i gostoprimstvom osvajaju turiste i izletnike, koji zahvaljujući njima odlaze sa Cera sa osećajem topline .Institucije na Ceru sa kojima direktno sarađujemo  ŠG ‘Boranja –Srbijašume’ i Vojska Srbije, koji su uvek tu da nam izađu u susret i pomognu.

Velika je stvar imati podršku kolega turističkih vodiča i stručne javnosti. Mnogo Vas ima, bez podrške mojih kolega iz Srbije koji su tokom pet godina sa mnom, kao vodičem, bez Vas ništa ne bih uspela. Vi, svi, ste u najtežim momentima bili uz mene, razumeli me, davali mi podršku, delili svoje znanje sa mnom, pokazivali mi put. Zahvalna sam Vam, jer sam privilegovana sa takvim kolegama i koleginicama.

Stručna javnost sa imenima koja stvaraju turizam Srbije, stručne javnosti iz oblasti istorijskih i prirodnih nauka, gde su pojedinci prevazišli sebe i postali institucije u svojoj stručnosti i znanju, pored prof. dr Snežane Šetić, kreiraju svojim sugestijama, kritikama i podrškom način mog rada i Vodičke službe. Njihova imena ne mogu da objavim, jer žele da ostanu anonimni.

Na kraju ovog podužeg teksta u kojem sam morala da se zahvalim i pomenem institucije i ličnosti, koji su svih ovih godina uz Vodičku službu i mene, moram da pomenem i najzaslužnije Dimitrija, Spasoja, Borisava starijeg, Slobodanku, Biljanu, Ivana, Teodoru, Sonju i Nikolu. Oni koji poznaju moj rad, poznaju i moje najmilije, poznaju izvore moje snage. Moji prijatelji,  koji šire glas već pet godina o Vodičkoj službi i Ani, vodiču sa Cera, na sve meridijane i kontinente, Vi ste moja osnova od koje sve kreće. Hvala Vam!

Ukoliko ste imali strpljenja da pročitate ceo tekst, hvala i Vama dragi čitaoče, jer od danas i Vi postajete promoter Cera.

Dragi prijatelji, hvala Vam! Zajedno smo pokrenuli planinu, i to ne bilo koju, pokrenuli smo planinu koja je planinski dragulj severozapadne Srbije i istorijski gorostas sveta.

S poštovanjem i zahvalnošću,

Vodičko informativna služba na planini Cer i Ana Pavlović, stručni turistički vodič za planinu Cer

Planina Cer, 15. jun 2018. godine.  


Individualni turisti na Ceru, u toku pešačke ture

Foto: Jadranka Jahurić


2014. godina, info tura

Foto: PanaComp-Zemlja čuda 

2014. godina, poseta Udruženja turističkih vodiča Srbije

Foto: UTVS

2015. godina, poseta Udruženja 'Mladi za turizam'

Foto: Udruženje 'Mladi za turizam'

2016. godina, stručna ekskurzija studenata Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda

2018. godina, Specijalna brigada, iz sastava Specijalnih jedinica 'Sokolovi', Vojske Srbije

Foto: Ana Pavlović

NAPOMENA: Zabranjeno svako kopiranje autorskih fotografija. Svako nepoštovanje će se saknkcionisati prema Zakonu o autorskim pravima, Republike Srbije

 

 

Dodatne informacije