Obilazak starih Šabačkih kafana

 

 1 - 10 učesnika

Period izvođenja ture: u toku cele godine

Mesto polaska/mesto završetka: Ispred Spomenika Odlikovanjima

Vreme početka: po dogovoru sa grupom

Trajanje: 3 sata


U toku našeg obilaska starih Šabačkih kafana,  podsetićemo se mesta gde su se nalazile čuvene šabačke kafane i kako je tekao život u njima.

Šabačka kafana je prva kulturna institucija u gradu, iz nje su potekli škola, biblioteka, pozorište, bioskop, muzej ...

Jedna stara izreka kaže "U kafanu i Pariz se ne ide sa bilo kim", to pravilo je posebno važilo za šabačke kafane koje su uvek bile podeljene na one elitne "evropejske" i obične. U Šabačke kafane se odlazilo sa predznanjem u njima se "izučavla kafanologija", a gosti su iz njih izlazili kao "kafanolozi" - ljudi sa bogatim kafanskim iskustvom i znanjem, koje je moglo da se stekne samo u eminentnim kafanama grada Šapca ...

Između dva svetska rata Šabac je imao oko 150 kafana. U njima se kockalo, sklapale su se zavere, pravili su se balovi, maskenbali , a po pisanju Beogradske štampe u to vreme "Tada ni Beograd nije imao takve zabave".

Čuveni kafanski život Šapca privlačio je i kraljeve koji su dolazili upravo ovde da se kockaju, gubili su na kocki velike sume novca, koje obično, nisu plaćali.

Dame su na balovima i zabavama u Šabačkim kafanama "predstavljale svoje toalete koje su po modi pratile Pariz". U Šabačkim kafanama rađale su se ljubavi, gubila bogatstva, ostajalo do zore sa "bandom" koja je zabavljala goste.

"Obilazak starih Šabačkih kafana" je šetnja kroz istoriju Šapca, onu pravu istoriju,  koja će vas podsetiti na neka davna vremena, kada su gosti šabačkih kafana bili Vojislav Ilić Mlađi, Isidora Sekulić, kralj Milan Obrenović, Feliks Kanic, Robert Tolinger ....

Dragi i poštovani Kafanolozi ,

očekujemo vas da zajedno obiđemo stare Šabačke kafane !

 

Autor i vodič tematske ture:  Ana Pavlović , licencirani turistički vodič.

 

Napomena: Ne vodimo pijane kafanologe!

 

U toku ture se obilazi:

-Centralno gradsko jezgro

-Poseta kafani iz XX veka

 

Prilog je preuzet sa zvaničnog web site RTS - rts.rs -:

Stare šabačke kafane

Prilog je preuzet sa zvaničnog You tube kanala emisije RTS-a 'Knjiga utisaka':

Knjiga utisaka 24. septembar 2016. 

 


 

Napomena:

 

Korišćenje objavljenog programa obavezuje navođenje njegovog izvora. Svaki program sa istim imenom i  sadržajem ture smatraće se kršenjem autorskih prava. Bez saglasnosti autora nije dozvoljeno  interpretiranje, kopiranje i korišćenje navedenog programa u komercijalne svrhe i publikacije.

 

Dodatne informacije