Tematska turistička tura "Lipe listaju, ruže cvetaju, a devojke se udaju u junu ..."

Selo Lipolist je jedan od bisera na kruni zapadne kapije Srbije, planine Cer. U prelepom okruženju ovog sela tradicija i običaji stvaraju izuzetnu priču koja će Vas zauvek osvojiti i uvek vraćati u hladovinu stoletnih stabala lipe, čija hladovina miriše na ruže. U davna vremena kroz ovo selo su prolazili i karavanski putevi trgovaca. Lipolistom i njegovom lepotom  su bili opčinjeni mnogi njegovi posetioci . Brojni događaji koji su se desili na prostoru sela Lipolist stvarali su njegovu istoriju. Jedan od tih događaja, vezan je i za slavnog srpskog vojskovođu iz Cerske bitke, vojvodu Stepu Stepanovića.

U najvećoj đul bašti Srbije upoznajte se sa tradicijom i običajima Mačve. Posetite ružičnjake Topalović i Marinković, naučite nešto o simbolici boje ovog cveta. Ova poseta se posebno preporučuje gospodi, a zašto baš njima? To ćete saznati na našoj turi ...

Da li znate kako su momci nekada prosili devojke? Ne znate? Kada budete čuli ovu priču shvatićete zašto su se devojke u Lipolistu udavale u junu kada ruže cvetaju ... Ceo običaj upoznavanja, prosidbe i uvođenja devojke u njen novi dom predstavićemo Vam u Etno selu Topalović.

Posle našeg obilaska i upoznavanja sa Lipolistom, sešćemo pod stoletnu lipu da uživamo u mirisu ruža i da gledamo kako se devojke udaju u junu ...

Dobro došli u selo Lipolist!

Autor i vodič tematske turističke ture: Ana Pavlović, licencirani turistički vodič

 

Napomena:

Korišćenje objavljenog programa obavezuje navođenje njegovog izvora. Svaki program sa istim imenom i  sadržajem ture smatraće se kršenjem autorskih prava. Bez saglasnosti autora nije dozvoljeno  interpretiranje, kopiranje i korišćenje navedenog programa u komercijalne svrhe i publikacije.

Dodatne informacije