Šetnja kroz Gospodar Jevremov Šabac sa Tomanijom Obrenović

Tura je smeštena u period od 1816. do 1831. godine, zamišljena je tako da  Vas kroz priču vodi gospođa Tomanija Obrenović, jedna od najuticajnijih žena u Srbiji u XIX veku,  suvladar i supruga  gospodar Jevrema Obrenovića. Kroz tematsku turu će se dočarati period kada je Šabac u svemu bio ispred ostatka Srbije, upoznaćete se sa običajima, tradicijom, načinom ponašanja, modom,  dešavanjima i načinom života koji se vodio kako u prvom konaku u Srbiji, tako i u Šapcu.

U jedinstvenoj priči koju ćete, kroz šetnju centralnim gradskim jezgrom,  proći  sa jednom od najuticajnijih žena u Srbiji u XIX veku, saznaćete kako je gospodar Jevrem od mračne turske kasabe stvorio Prvu varoš Srbije,  o načinu života u Šapcu koji se vodio u to vreme, običajima i pravilima ponašanja koja su strogo morala da se poštuju u prvom konaku u Srbiji. Ispričaće Vam i priču o prvom klaviru, prvim kočijama, prvim staklenim prozorima, prvoj apoteci , prvoj kasarni, o svemu što je bilo prvo u Srbiji!

Pored zvaničnog dvorskog života u Šapcu vodio se i onaj manje poznati život sa svim interesantnim dešavanjima koja su uticala na život u gradu i Srbiji, jer gospodar Jevrem je u isto vreme bio i mecena umetnicima i veliki poštovalac učenih ljudi koji su uvek bili rado viđeni gosti u njegovom Šapcu. Pored zvaničnih prijema delegacija i ostalih važnih ličnosti koje su dolazile u Šabac, i organizovanju prijema za njih , u konaku su se organizovale i prve kućne zabave u Srbiji (preteče današnjih soarea i party-a) upravo na tim zabavama dogovarale su se i rešavale sudbine pojedinaca koji su bili bliski Obrenovićima ili su bili nepoželjni za njih ...

Gospođa Tomanija će Vas provesti kroz vreme kada je politički centar Srbije bio u Kragujevcu, a kulturni i trgovački centar u Šapcu.

Dobro došli na prvu tematsku turu, u Srbiji , o gospodar Jevremu Obrenoviću !

 

Autor tematske ture: Ana Pavlović, licencirani turistički vodič

 

 Portreti Jevrema i Tomanije Obrenović, Aristid Ekonoma, Narodni muzej, Beograd

Fotografije starog Šapca, arhivska zbirka, Narodni muzej Šabac

Napomena:

Korišćenje objavljenog programa obavezuje navođenje njegovog izvora. Svaki program sa istim imenom i sadržajem ture smatraće se kršenjem autorskih prava. Bez saglasnosti autora nije dozvoljeno interpretiranje, kopiranje i korišćenje navedenog programa u komercijalne svrhe i publikacije.

Dodatne informacije