Svetski dan vila na Ceru

 

Prema predanju  24. juna  granica između dimenzija različitih svetova postaje vrlo tanka, pa vile dolaze iz svojih svetova u materijalni svet ljudi i pozivaju ih da im se pridruže u slavlju. 

 

Pozivamo Vas,

 da nam se pridružite u obeležavanju svetskog dana vila na Ceru u subotu, 27. juna.

 

Cerske vile su čuvari fascinantne prirode Cera. Svojom lepotom očaravaju svakoga, svojim moćima, ako ih naljutite, kažnjavaju bez milosti. Noću igraju u svojim kolima na vilinskim igrištima, danju se sklanjaju od pogleda i društva ljudi. Ponekad  je i danju moguće da ih vidite, ako spadate u odabrane

U šetnji društvo će Vam praviti cerske vile. Možda, ako budete imali sreće,sretnete i petu ćerku cara Trojana ili pronađete njen tajni grad, koji joj je izgradila njena majka cerska vila, u čudesnim svetim šumama Cera. Oni koji tvrde da su ušli u vilinski svet kažu da su vilinski dvorci čarobni. Spolja gledano, ne bi se reklo da je moguća ikakva raskoš. Vile, često nastanjuju napuštene kolibe, a jos češće traže dom u utrobi zemlje, u stenama, raznoraznim pukotinama ili u stablima. Da bi neko ušao u vilinski dvorac, treba da uoči pukotinu u steni ili drvetu.

Cerske vile nisu samo čuvari prirode, zbog svojih isceliteljskih moći, u toku velikih borbi koje su se vodile na Ceru, one su hrabrim cerskim junacima pokazivale put do leka i lečile im njihove rane.

... U toku šetnje ukoliko osetite blagi povetarac , znajte to Vam šumska Majka želi dobrodošlicu ... Predstavićemo Vam  vile Jerisavlju, Đurđiju, Anđeliju  ...

 

PROGRAM  TEMATSKE TURISTIČKE ŠETNJE

-Šetnja sa cerskim vilama-

Dan i datum: Subota, 27. jun 2020. godine

Vreme i mesto polaska:  u 11:00 časova, ispred Planinarskog doma na Lipovim vodama

 Dužina ture: 8 km

Trajanje: 4 sata

 

U kom pravcu ćemo krenuti i kuda ćemo ići vile će odlučiti. Samo znamo da ćemo se dovoljno dugo šetati da bismo upoznali njihov čarobni svet.

Pridružite nam se u šetnji kroz mističan i magični svet Cera.

 

Autor i vodič tematske ture : Ana Pavlović, stručni turistički vodič za planinu Cer

 

Kontakt i info za prijave:

Ana Pavlović

tel: +381 64 938 9448, +381 63 862 0677

Napomena:

-Program i plan kretanja mogu biti promenjeni bez prethodne najave.

-Razgledanje može biti skraćeno, prekinuto ili odloženo iz razloga više sile.

-Svi posetioci i turisti moraju biti adekvatno obučeni (udobna odeća i obuća, patike su obavezne!).

-Na lokalitetu Šančine, strogo je zabranjeno: fotografisanje, snimanje i upotreba mobilnih telefona.

-Restoran u Planinarskom domu ne radi. Svi koji dolaze moraju sa sobom poneti hranu, vodu i nešto slatko. Učesnici ture imaju obezbeđeno gde da popiju kafu, čaj i da se osveže.

Opis terena predvidjenog za izvodjenje pešačke ture:

Nadmorska visina planine Cer od 687m. pogoduje svim kategorijama turista ,bilo da su deca ili starije osobe u pitanju. U toku ture u planinskom području planine Cer, zbog konfiguracije terena imamo:

-5 kilometara  blage uzbrdice i blage nizbrdice.

U toku ture teren nije naporan iz razloga jer se ne savladavaju  različite nadmorske visine. Predeli kroz koje se prolazi bogati su šumama bora, hrasta i bukve, te tako i oni svojim hladom i raznolikošću, čine šetnju i obilazak prijatnim.

Usluge stručnog turističkog vodiča:

-700,00 rsd po osobi za individualne posetioce (Deca do 15 godina ne plaćaju).

 

NAPOMENA:

-Stručni vodič ne vrši usluge prevoza, smeštaja i ishrane za organizovane grupe i individualne turiste .

 

Foto: Zoran Ivković Kiza

Napomena: Korišćenje objavljenog programa obavezuje navođenje njegovog izvora. Svaki program sa istim imenom i  sadržajem ture smatraće se kršenjem autorskih prava. Bez saglasnosti autora nije dozvoljeno  interpretiranje, kopiranje i korišćenje navedenog programa u komercijalne svrhe i publikacije.

 

Dodatne informacije