Spomen-kompleks 'Cerska bitka' u Tekerišu

Inicijator podizanja spomenika cerskim junacima bio je Petar Grozdić, industrijalac, učesnik Cerske bitke i predsednik Pododbora rezervnih oficira i ratnika u Šapcu. Petar Grozdić imao je životnu misiju, želeo je da se oduži svojim saborcima podizanjem Spomen kosturnice gde će biti sahranjeni cerski junaci. Angažovao je Sergeja Bagenskog, inženjera i šefa Hidrotehničkog zavoda iz Šapca, da uradi idejno rešenje. Projekat je urađen 1926. godine i iste godine podnet kralju Aleksandru I Karađorđeviću na odobrenje. 1927. godine počinje gradnja,  a 1928. godine gradnja spomenika je završena.

Novac za gradnju spomenika obezbedili su Kraljevina Jugoslavija i Republika Čehoslovačka. U Spomen kosturnici je sahranjeno 3500, srpskih junaka i vojnika 28. Praškog puka koji nisu hteli da se bore protiv svoje slovenske braće i u toku bitke su prešli na stranu srpske vojske.

Spomenik je visine 18 metara, urađen je od cerskog granita, na vrhu spomenika je orao koji u kljunu drži lovorov venac, simbol mira, moći i pobede. Reči na Spomeniku „Vaša dela su besmrtna“ opisuju zahvalnost i ponos srpskog naroda prema cerskim junacima i srpskim ratnicima. Kod Spomenika se nalazi i  grob Petra Grozdića, koji je tu sahranjen po njegovoj želji i prema zasluzi koju je imao.

28. juna 1928. godine, otkriven je Spomenik u prisustvu kralja, članova Vlade Kraljevine Jugoslavije, Vojske, najviših diplomatskih predstavnika država pobednica u Prvom svetskom ratu, pripadnika 2. srpske armije, preživelih učesnika Cerske bitke i uz prisustvo velikog broja građana iz cele Kraljevine i žitelja Jadra, Mačve i Pocerine.

Spomen kompleks 'Cerska bitka' u Tekerišu je postao simbol pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu. U sklopu Spomen kompleksa nalazi se i Muzej sa stalnom muzejskom postavkom gde se kroz foto-dokumentaciju, pronađene i sačuvane predmeta srpskih vojnika, mogu videti dani slave i pobede cerskih junaka. U foto-dokumentaciji stalne muzejske postavke nalaze se i fotografije, koje su potresna svedočanstva, stradanja civilnog stanovništva od strane Austro-Ugarske vojske, na teritoriji Jadra, Mačve i Pocerine u toku Cerske bitke.

Tekeriš i planina Cer, zauzimaju posebno i značajno mesto u istoriji Srbije i identitetu srpskog naroda. Legendarni vojvoda Stepa Stepanović sa svojim ratnicima, cerskim junacima, na ovom području je održao 'lekciju' iz ratovanja tada neprikosnovenoj velikoj vojnoj sili Austro-Ugraskoj. Cerska bitka je imala posebno mesto kod svakog srpskog vojnika i komandanta do kraja rata, ona je bila izvor snage za sve pobede i patnje kroz koje je prošla srpska vojska u toku Prvog svetskog rata.

Spomen – kompleks u Tekerišu godišnje ima 15.000 poseta. Od 15.000 poseta, 8.000 su đaci, a samo 7.000 posetioci koji dolaze, u organizovanim grupama i individualno, da se poklone senima cerskih junaka.

Kada prolazite kroz Tekeriš, namerno ili nenamerno, posetite Spomen kompleks poklonite se senima i odajte poštu cerskim junacima. Ne dozvolimo da besmrtna dela cerskih ratnika budu zaboravljena.

Cerska bitka je bitka slave i pobede srpske vojske, jer srpski vojnici i cerski junaci sebi nisu dozvolili poraz  zbog Srbije.

 

Autor teksta: Ana Pavlović

 

Spomen - kompleks 'Cerska bitka' u Tekerišu:

Radno vreme: svaki dan od 09:00 do 17:00 časova

tel: +381 15 850 077

mob. tel: +381 64 842 6915

Stanica Milojević, vodič - kustos

Nadležna institucija, za Spomen - kompleks 'Cerska bitka', Centar za kulturu 'Vuk Karadžić' Loznica.

 

Foto: Ana Pavlović

Foto: Ana Pavlović

Dodatne informacije