Šetnja kroz simboliku biljaka i drveća

 

Dobro došli na eko-etno turu kroz čarobni svet biljaka i drveća.

 
Vreme i mesto polaska: u 10.30h ispred Planinarskog doma „Lipove vode“ na Ceru.
 
Trajanje: poludnevni izlet
 
Dužina ture: 8 km

 

U poludnevnoj šetnji koja počinje u 10.30h,  ispred Planinarskog doma na Lipovim vodama,  dužine 8 km, upoznaćete se sa bogatim biljnim i šumskim svetom Cera, koji će Vas fascinirati svojom lepotom,  raznolikošću i simbolikom

U toku ture ćete se prošetati kroz simboliku biljaka i drveća, čarobni svet tradicije i običaja srpskog naroda. Naši preci su bili izuzetno vezani za prirodu i pojave u njoj. Oni su poštovali prirodu i sa posebnom pažnjom su se prema njoj ophodili. U toku branja lekovitog bilja imali su posebne rituale. Žene su u tkanju koristile cvetne motive koji su trebali da zaštite ukućane. Mnogi praznici nekada i danas su vezani za određene biljke i drveće, koji u sebi imaju magijsku moć zaštite i nose poruku kulta predaka.Imena pojedinih naselja, potoka, planina potiču iz karakteristika vegetacije.

Šetnja neće biti naporna jer se ne savladavaju velike visinske razlike, imaćemo 5 km blage uzbrdice i blage nizbrdice. Neophodno je da se obučete u udobnu garderobu i da imate udobnu obuću (planinarske cipele ili patike sa gumenim đonom). Svaki učesnik ture mora sa sobom da ponese flašicu sa vodom, hranu i nešto slatko. U toku šetnje pravićemo pauze, gde ćete uživati u fascinantnim panoramama Jadara, Mačve i Pocerine. Na kraju ture sešćemo da sumiramo utiske i osvežimo se sa domaćom kafom ili još bolje sa čajem koji krepi dušu i telo.

 

Autor i vodič ture: Ana Pavlović, stručni turistički vodič za planinu Cer

Foto: Sonja Nedeljković i Ana Pavlović

 

NAPOMENA:

-Razgledanje za posebne grupe (školske, turističke i slič.) ugovara se na telefon: 064/938-9448 i na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

-Online rezervacije za pešačku turu, ‘Šetnja Cerom kroz simboliku biljaka i drveća’, mogu se izvršiti preko sajta Serbian Adventures.

 

-Program i plan kretanja mogu biti promenjeni bez prethodne najave.

-Razgledanje može biti skraćeno, prekinuto ili odloženo iz razloga više sile.

-Svi posetioci i turisti moraju biti adekvatno obučeni (udobna odeća i obuća, patike su obavezne!).

-U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i preporukom nadležnog Zavoda za javno zdrvlje svi učesnici ture moraju imati zaštitnu masku za lice i rukavice, koje su obavezne u toku posete zatvorenom prostoru (Muzeji, crkve, itd.)

-Na lokalitetu Šančine, strogo je zabranjeno: fotografisanje, snimanje i upotreba mobilnih telefona.

-Restoran u Planinarskom domu ne radi. Svi učesnici ture treba sa sobom da ponesu hranu, flašicu sa vodom i nešto slatko. Svi učesnici ture imaju obezbeđeno gde da popiju kafu, čaj i da se osveže.

 

Opis terena predvidjenog za izvodjenje pešačke ture:

Nadmorska visina planine Cer od 687m. pogoduje svim kategorijama turista ,bilo da su deca ili starije osobe u pitanju. U toku ture u planinskom području planine Cer, zbog konfiguracije terena imamo:

-5 kilometara  blage uzbrdice i blage nizbrdice.

U toku ture teren nije naporan iz razloga jer se ne savladavaju  različite nadmorske visine. Predeli kroz koje se prolazi bogati su šumama bora, hrasta i bukve, te tako i oni svojim hladom i raznolikošću, čine šetnju i obilazak prijatnim.

 

Kontakt za sve dodatne informacije:

Ana Pavlović

tel: 064/938 – 9448, 063/8620-677

e – mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 Usluge turističkog vodiča:

-Celodnevni obilazak u pratnji licenciranog turističkog vodiča, 700,00 rsd po osobi za individualne posetioce (Deca do 15 godina ne plaćaju).

 

NAPOMENA:

-Stručni vodič ne vrši usluge prevoza, smeštaja i ishrane za organizovane grupe i individualne turiste.

 

 

 

Napomena: 

Korišćenje objavljenog programa obavezuje navođenje njegovog izvora. Svaki program sa istim imenom i  sadržajem ture smatraće se kršenjem autorskih prava. Bez saglasnosti autora nije dozvoljeno  interpretiranje, kopiranje i korišćenje navedenog programa u komercijalne svrhe i publikacije.

Dodatne informacije