Putovanje kroz Zapadnu Srbiju


Zlatibor

Foto: Ana Pavlović

 

Sa željom da pomognem svima koji žele da obiđu Srbiju ovog leta, ali imaju dilemu odakle bi krenuli i šta bi obišli, napravila sam ovaj kratki plan putovanja. Videćete da nema potpunih opisa destinacija, gradova i lokaliteta, jer u svakom od gradova imate licencirane turističke vodiče koji će Vas upoznati sa znamenitostima, kulturnom baštinom, nematerijalnim kulturnim nasleđem, prirodnim vrednostima i retkostima, zanimljivostima i načinom života. Posle putovanja kroz Zapadnu Srbiju daću Vam i preporuku za program putovanja kroz istočnu, južnu, centralnu i severnu Srbiju.

Na kraju ovog programa nalazi se spisak licenciranih turističkih vodiča, koji ćete moći da pogledate na linku sajta Priče sa dušom. Takođe, ako želite organizovano da idete na putovanje, najveći izbor izleta pogledajte na linku sajta Serbian Adventures. Svi linkovi se nalaze na kraju teksta. Takođe, možete proveriti u svom mestu da li neka turistička agencija organizuje slično putovanje.

 

Dakle, da krenemo na naše putovanje Zapadnom Srbijom. Putovanje počinjemo od Zlatibora i završavamo na planini Cer. Mislim da niste ni sumnjali da ćete putovanje završiti na Ceru, sa obzirom da sam autor teksta. :)

 

Putovanje kroz Zapadnu Srbiju

 

Počnite od Zlatibora, posetite Staro Selo i probajte u Mačkatu gastronomski specijalitet zlatiborsku jagnjetinu, posle jagnjetine za desert preporučujem vruću lepinju sa kajmakom. Kada ste se lepo okrepili krenite do Stopića pećine i vodopada Gostilje.

 

Staro selo, Sirogojno, Zlatibor

Foto: Ana Pavlović

 

Posle Zlatibora nastavite do Zlatara i kanjona Uvca. Na Uvcu se provozate brodićem, posetite Ledenu pećinu i napravite fotografiju za sva vremena na vidikovcu Molitva.

 

 


Meandri Uvca, vožnja brodićem

Foto: Boban Vasojević, licencirani turistički vodič za Sjenicu/Uvac

 

Od Uvca nastavite preko Sjenice, gde ćete opet da zastanete da biste se okrepili i probali najbolju jagnjetinu, kajmak i sir u Srbiji. Posle Sjenice nastavite do  Novog Pazara, gde ćete posetiti centralno gradsko jezgro sa svim znamenitostima. Pauzu za predah napravite u centru u nekoj od pekarskih radnji i probajte Pazarske mantije,  posle se prošetajte do neke od poslastičarnica da se zasladite baklavom.

 


Novi Pazar

Foto: Preuzeta sa FB stranice Regonalna turistička organizacija Sandžaka

 

Nakon posete Novom Pazaru krenite ka manastiru Sopoćani, zadužbini kralja Uroša I (XIII vek) u kojem ćete imati priliku da vidite srednjevekovne freske izuzetne umetničke vrednosti. Posle Sopoćana, obavezno posetite Đurđeve Stupove najstariji manastir Srpske pravoslavne crkve i zadužbinu Stefana Nemanje (XII vek). Nakon posete Sopoćanima preko Raške (ratne prestonice Srbije u toku novembra 1915. godine i početka povlačenja srpske vojske preko Albanije)  stižete do carske lavre manastira Studenice, zadužbine Stefana Nemanje  (XII vek) i bogate riznice umetnosti Srbije. U poseti Studenici shvatićete pojam iz umetnosti ‘monumentalna umetntost’.

 


Manastir Studenica

Foto: Ana Pavlović

 

Od Studenice kroz Ibarsku klisuru, pored Magliča ostataka srednjevekovnog utvrđenja idite dalje do kraljevskog grada Kraljeva, posetite grad na Ibru, probajte slatko u Muzeju slatka-Kuća Cvetić i popijte kafu na glavnom Trgu sa pogledom na monumentalan Spomenik srpskom vojniku posvećenom svim izginulim srpskim vojnicima i oficirima u ratovima 1912. - 1918. godine, koga Kraljevčani sa ponosom zovu Milutin. U blizini Kraljeva je manastir Žiča (XIII vek), banjski centar Srbije Vrnjačka Banja, kao i izuzetna priodna retkost Kamena šuma kod Mataruške Banje.

 

 

Spomenik srpskom vojniku (Milutin), Kraljevo

Foto: Turistička organizacija Kraljevo

 

Od Kraljeva nastavljate do Čačka gde ćete u centru videti Spomenik velikom srpskom vojvodi Stepi Stepanoviću,  obiđite i gradsku ambijentalnu celinu u kojoj se između ostalog nalaze konak gospodar Jovana Obrenovića i crkva Vaznesenja Gospodnjeg, zadužbinu kneza Stracimira, brata velikog Župana Stefana Nemanje, iz XII veka.  

 


Spomen - bista Vojvoda Stepa Stepanović, Čačak

Foto: Ana Pavlović

 

Od Čačka krenite kroz Ovčarsko – Kablarsku klisuru koja obiluje neverovatnim prirodnim lepotama i manastirima izuzetne vrednosti. Kada izađete iz Ovčarsko – Kablarske klisure stižete do Požege. Od Požege idete do Užica koje se nalazi na obali reke Đetinje. Grad Užice je poznat po mnogo čemu, u ovom kratkom itinereru izdvojiću samo par znamenitosti ostaci tvrđave Stari grad iz XIV veka, prva električna centrala podignuta po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druga u svetu i monumentalniu statuu Velika Srbija, rad vajar Đorđa Jovanovića. Posle obilaska znamenitosti obavezno naprvite pauzu i probajte Užičku komplet lepinju, specijalitet ovog kraja.

 

 


Grad Užice

Foto: Turistička organizacija Užice

 

Posle Užica krenite pored Kadinjače, gde Vam preporučujem da posetite Spomen kompleks Kadinjača posvećen bici na na Kadinjači, koja se vodila 29.11.1941. godine, između Radničkog partizanskog odreda i Nemačke vojske. Od Kadinjače stižete do Mokre Gore, Šarganske osmice i Drvengrada, uz obaveznu vožnju Šarganskom osmicom i posetu Drvengradu odmorite se i uživajte u neverovatnoj lepoti prirode Zapadne Srbije.

 

 

Dvengrad, Mokra Gora

Foto: Ana Pavlović

 

Kada se malo odmorite nastavite dalje preko Kremne, uz posetu kući proročke porodice Tarabića, do Tare. Nacionalni park Tara je lepota koju morate da vidite i upoznate, kao i Zaovinsko jezero, jezero Perućac i reku Godinu u mestu Vrelo. Naravno, tu je i Kućica na Drini koja je postala svojevrsna turistička atrakcija. 

 


Nacionalni park Tara

Foto: Ana Pavlović

 

Od mesta Vrelo stižete do Bajine Bašte, koja se nalazi na obali Drine. Bajina Bašta je grad koji će Vas dočekati sa osmehom i ispratiti sa Vašim obećanjem da ćete mu se ponovo vratiti.

 

 


Reka Drina

Foto: Sonja Nedeljković

 

Od Bajine Bašte Drinskom magistralom pored kanjona Trešnjice, koji je u blizini Drinske magistrale, i koji neizostavno morate posetiti i obići, nastavljate do Ljubovije, Soko Grada (gde se nekada nalazilo rimsko i tursko vojno utvrđenje, koje su zvali Sultanova nevesta, ime iz perioda vladavine Otomanske imperije) i manastira Sv. Nikolaja, stižete do Malog Zvornika u kojem se nalazi i tajni podzemni grad kralja Aleksandra I Karađorđevića. Ima on i drugo ime, mnogo interesantnije, ali tu priču će Vam ispričati Vaš turistički vodič. Posle Malog Zvornika stižete do Banje Koviljače.

 

 


Crkva manastira Sv. Nikolaj, Soko grad

Foto: Ana Pavlović

 

Banja Koviljača je Kraljevska Banja posebna po mnogo čemu u kojoj ćete moći da predahnete u šetnji Banjskim kompleksom i opustiti se u Wellness&Spa centru.

 

 

 

Banjski park, Banja Koviljača

Foto: Ana Pavlović

 

Posle odmora nastavite pored Loznice u Vukov Tršić, Tronošu i Krupanj. Krupanj je mali grad na reci Likodri iznad kojeg se uzdiže planina Jagodnja na kojoj se u drugoj polovini septembra 1914. godine odigrala bitka na Mačkovom kamenu između srpske i austrougarske armije. Ovde se nalazi  Spomen-kosturnica u kojoj su sahranjena tela vojnika poginulih u bici.


Spomen-kosturnica na Mačkovom kamenu, planina Jagodnja

Foto: Grad Krupanj - zvanična web stranica

 

Posle Mačkovog kamena, krenite pored Dobrog potoka u kojem se nalazi crkva brvnara Uspenja Presvete Bogorodice iz XVI veka sa jedinstvenim muzejem na otvorenom. Više Vam neću otkrivati ostalo ćete videti sami. Posle Dobrog potoka nastavljate ka znamenitom mestu Tekeriš i Spomen – kompleksu Cerska bitka u kojem ćete se pokloniti senima cerskih junaka i njihovoj veličanstvenoj pobedi u Cerskoj bici. Ovde je sahranjeno 3.500 srpskih vojnika i pripadnika 28. Praškog puka koji su svoj život dali za otadžbinu. Cerska bitka se vodila od 15./16. do 19. avgusta 1914. godine, između srpske i austrougarske armije i bila je prva samostalna pobeda srpske vojske i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

 

Spomen-kompleks Cerska bitka, Tekeriš

Foto: Ana Pavlović

 

Posle posete Tekerišu dolazite na zapadnu kapiju Srbije, na planinu Cer, gde Vas čekam da mi ispričate Vaše utiske sa putovanja po Zapadnoj Srbiji.

 

Planina Cer

Foto: Sonja Nedeljković

 

U toku Vašeg putovnje ne propustite splavarenje Ibrom i Drinom, degustaciju specijaliteta domaće kuhinje zapadne Srbije u nekom od seosko-turističkih domaćinstava u kojem ćete naći smeštaj, šetnju kroz predivne šume, upoznavanje sa starim zanatima u etno-kompleksima gde obavezno treba da kupite neki suvenir koji će Vas podsećati na Vaše putovanje. Šetnju gradskim jezgrima i posetu gradskim muzejima koji su čuvari kulturne baštine i sećanja svakog grada. Uostalom imaćete svog turističkog  vodiča, koji će Vam dati najbolje preporuke šta videti, posetiti i gde odsesti.

 

Za ovo putovanje, ako želite sve navedeno da obiđete, biće Vam potrebno 10 do 15 dana. Zato, počnite da planirate i krenite.

 

P.S. Dok ste čitali tekst primetili ste da volim jagnjetinu i lepinju sa kajmakom, to neka ne utiče na Vas i bogat izbor jela nacionalne kuhinje Srbije. :)

 

Srećan put i vidimo se na Ceru!

 

Spisak licenciranih turističkih vodiča - 'Putujem Srbijom, biram svog vodiča.', možete pogledati na website Priče sa dušom OVDE. 

Najveći izbor izleta u Srbiji možete pogledati i rezervisati preko platforme Serbian adventures OVDE.

 

Autor teksta: Ana Pavlović

 

Napomena: Nijedan deo ovog promotivnog teksta ne može se preštampavati, reprodukovati ili upotrebiti u bilo kom obliku bez pismenog odobrenja autora kao nosioca autorskog prava. Može se deliti link sa sajta koji upućuje na autorski tekst.

 

Dodatne informacije