Istorija kafanskog života Šapca

Šabačka kafana je prva kulturna institucija u gradu, iz nje su potekli škola, biblioteka, pozorište, bioskop, muzej ...

Jedna stara izreka kaže "U kafanu i Pariz se ne ide sa bilo kim", to pravilo je posebno važilo za šabačke kafane koje su uvek bile podeljene na one elitne "evropejske" i obične. U Šabačke kafane se odlazilo sa predznanjem u njima se "izučavla kafanologija", a gosti su iz njih izlazili kao "kafanolozi" - ljudi sa bogatim kafanskim iskustvom i znanjem, koje je moglo da se stekne samo u eminentnim kafanama grada Šapca ...

Između dva svetska rata Šabac je imao oko 150 kafana. U njima se kockalo, sklapale su se zavere, pravili su se balovi, maskenbali , a po pisanju Beogradske štampe u to vreme "Tada ni Beograd nije imao takve zabave".

Čuveni kafanski život Šapca privlačio je i kraljeve koji su dolazili upravo ovde da se kockaju, gubili su na kocki velike sume novca koje , obično, nisu plaćali.

Dame su na balovima i zabavama u Šabačkim kafanama "predstavljale svoje toalete koje su po modi pratile Pariz". U Šabačkim kafanama rađale su se ljubavi, gubila bogatstva, ostajalo do zore sa muzičkom "bandom" koja je zabavljala goste.

Ovo je osvrt na čuvene šabačke kafane i na istoriju Šapca, onu pravu istoriju,  koja će vas podsetiti na neka davna vremena, kada su gosti šabačkih kafana bili Vojislav Ilić Mlađi, Isidora Sekulić, kralj Milan Obrenović, Feliks Kanic, Robert Tolinger ..

Ovih kafana više nema, ali ostala je priča o njima ...

 

Kasina

Kasina je kafana Pravitelstvene ulice, sa uličnom baštom i bioskopom. U Kasini je po pričanju Mladena St. Đuričića ispevana pesma „Rod rodila kruška ranka pod Milošićem“ , a po uveravanju  tekst je sastavio Milan Šanić unuk lepe Šane, koji se i pominje u dopevima ove pesme.

Prva bioskopska predstava u Šapcu prikazana je u kafani 1905 god., povodom stogodišnjice Boja na Mišaru i zvala se baš tako Boj na Mišaru, u kojoj je Karađorđa igrao Čiča Ilija Stanojević, koji je bio veliki prijatelj Šapčana Vlade Jovanovića i Milorada Popovića Šapčanina.

 

Dodatne informacije