Zgrada Zanatskog doma

Zgrada Zanatskog doma (danas Šabačko pozorište), sagrađena je 1934. godine kao ugaono zdanje, dobrovoljnim prilozima šabačkih zanatlija. Njen autentičan izgled sačuvan je u spratnom delu. Iznad ugaonog fronta, ima balustardu sa alegorijskim figurama zanata, koje je u punoj plastici izradio šabački slikar Stevan Čalić.

Gospodar Jevremova ulica

Gospodar Jevremova ulica je prostorna kulturno - istorijska celina i jedinstven spomenički kompleks. Kao sačuvani deo jezgra , 2006. godine je proglašena za kulturno - istorijsku celinu od izuzetnog značaja ... 

 

 

 

 

Opširnije...

Zgrada stare Gimnazije

Zgrada, Masarikova br. 13 je podignuta u centru Šapca sa ulazom iz jedne od glavnih gradskih ulica. To je prvi po planu izveden školski objekat u tadašnjoj Srbiji. Realizovan je sredinom XIX veka , tačnije 1856/57. godine pod uticajem zapadnoevropske arhitekture .

U ovoj Gimnaziji su se školovale mnoge znamenite ličnosti srpske nauke, književnosti  i  umetnosti : Jovan Cvijić, Laza K. Lazarević, Stojan Novaković, Mileva Ajnštajn  i mnogi drugi.

1960. godine ustupljena je Narodnom muzeju Šabac.

Dunjića kuća

Kuću je sagradio čuveni šabački hirurg Mihailo Dunjić u dvadesetim godinama XX veka. U nju je često svraćao šabački slikar Steva Čalić koji je tu naslikao svoju čuvenu sliku "Cigančica". Građena je u eklektičkom, neorenesansnom stilu, kao značajniji primer građanske arhitekture tog vremena u Šapcu.

Osamdesetih godina XX veka, ovo zdanje je otkupila Šabačka opština.

 

Kuća Dragomira Draže Petrovića

Kuću je 1912. godine za potrebe stanovanja podigao Dragomir draža Petrović, šabački advokat...

 

 

 

 

 

Opširnije...

Dodatne informacije