Manastir Kaona

Po predanju sagradila ga je Ikonija sestra Miloša Obilića.Nastao je u XIV veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz XI veka.Prvi pisani podaci datiraju iz 1756. Godine.Prvobitna crkva bila je zidana kamenom i pokrivena šindrom.

Današnja crkva podignuta 1892.godine zidana je u vizantijskom stilu, ciglom na kamenom temelju u koji su uzidani svi spomenici sa monaškog groblja u manastirskom krugu. Manastir je stradao više puta, pod Turcima i za vreme svetskih ratova.

Zadnja velika obnova je počela 1962. godine. Manastirski zvonik udaljen je desetak metara od crkve.Oko manastira se nalaze i dve male rečice od kojih je napravljen ribnjak.

Tu se nalazi i kapela Rodežestva Hristovog koja je u potpunom mraku.U sklopu manastira se nalazi izvor povećen Istočnom Petku, voda čija je temperatura uvek 11 stepeni je lekovita posebno za oči.

Godine 1984. izgrađena je krstionica u ranohrišćanskom stilu po uzoru na krstionicu iz Tebe Tesalijske.

Najveća svetinja manastira je delić mošti Svete Petke.Manastir je poznat  po izradi fresaka i sveća od čistog voska, posebno su poznate ukrasne slavske sveće.Oko manastira je uređen prelepi park na više hektara. 

Dodatne informacije