ORNITOFAUNA CERA

 

Foto: Ana Pavlović

 

Ukupno 3 vrsta ptica činile su područje međunarodno značajnim 2000. (BLI) i to: seoski detlić, šumska ševa i rusi svračak.

Po voćnjacima, pašnjacima i livadama košenicama, posebno između Cera i Iverka, brojni su parovi rusog svračka, obične crvenrepke, obične travarke, strnadice žutovoljke, itd

Preko Cera redovno preleću mnoge vrste na seobi (crna roda, eja livadarka, siva vetruška, pčelarica, ždral, itd).

 (Značajna područja za ptice u Srbiji, IBA, dr Slobodan Puzović)

 

Poštovani posetioci sajta sabacnadlanu.com i ljubitelji Cera,

Ornitofauuna Cera dobila je svoje posebno mesto na sajtu u toku pandemije COVID – 19 kada nam je ograničeno kretanje i u toku naše promotivne kampanje prirodnih i kulturnih vrednosti Cera pod imenom #fototuracer.  Prema ideji dr Slobodana Puzovića, ornitologa,  da bi se što više ljubitelja prirode i posmatranja ptica upoznalo sa bogatom ornitofaunom  počeli smo da objavljujemo njegove autorske tekstove sa fotografijama na društvenim mrežama na stranicama koje su posvećene promociji Cera. Kako nam određeni broj karaktera (slova) na pojedinim mrežama ne omogućava da objavimo tekst u celosti, već moramo da delimo tekst u više nizova, rešili smo da otvorimo posebnu kategoriju posvećenu samo ornitofauni. Zahvaljujemo se dr Slobodanu Puzoviću na predlogu, saradnji i odobrenju da objavljujemo njegove tekstove.

Nadamo se da će tekstovi o ornitofauni doprineti da svi shvatimo koliko je bitno da se prirode Cera sačuva i da svi treba sa veikom pažnjom i dužnim poštovanjem da se odnosimo prema njoj. Takođe se nadamo da ćemo u budućnosti imati još srpskih otnitologa i naučno-istraživačkih društava koji istražuju ovu oblast, na području planine Cer, čije ćemo autorske tekstove imati zadovoljstvo da objavimo.

Uživajte u tekstovima i partite ih i na društevenim mrežma Facebook , Twitter i Instagram.

Dodatne informacije