Program obilaska i razgledanja planine Cer za posebne grupe

Dobro došli na razgledanje kulturno-istorijskih spomenika, znamenitih mesta, prostornih celina, manastira, crkava i prirodnih vrednosti legendarne planine Cer. U toku razgledanja stručni vodič upoznaće Vas i sa kulturom, običajima i tradicijom lokalnog stanovništva.

U toku razgledanja prošetaćete se kroz više istorijskih epoha: epohu Rimske imperije, srednji vek i Prvi svetski rat. Veliki broj kulturno-istorijskih spomenika , znamenitih mesta, prostornih celina, manastira i crkava svedoči o njegovoj bogatoj istoriji. Planina Cer zbog svoje istorije i čuvene Cerske bitke ima karakter memorijalne planine.

Cer se nalazi u severozapadnom delu Srbije, sa svojom nadmorskom visinom od 687 m., važi za svojevrsnu klimatsku banju .Mikroklima cera odlikuje se čistoćom vazduha bogatog kiseonikom, osvežavajućim vetrovima danikom i noćnikom.

PROGRAM RAZGLEDANJA I OBILASKA:

ŠANČINE  Najviši vrh planine Cer na 687. m.n.v., na Šančinama se odigrala i ključna bitka u toku Cerske operacije u Prvom svetskom ratu, koja je srpskoj vojsci donela odlučujuću pobedu.

TROJANOV GRAD  Rimsko utvrdjenje iz kasnog III v.n.e.

KOSANIN GRAD  Rimsko utvrdjenje, iz IV v.n.e.

MANASTIR  RADOVAŠNICA  Potiče iz XIII veka, smatra se da je manastir bio zadužbina kralja Dragutina.Bio je posvećen svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, gradjen je u Raškom stilu.

MANASTIR  ČOKEŠINA  Posvećen je rodjenju  Presvete Bogorodice. Datira iz druge polovine XIV veka, po predanju manastir je prvobitno bio zadužbina Miloša Obilića.

MANASTIR  PETKOVICA  Manastir po predanju vezuju za kralja Dragutina, a prema istraživanjima on datira iz druge polovine XIII veka.

CRKVA PREOBRAŽENJA U KRIVAJI  Nema pouzdanih podataka kada je crkva Preobraženja osnovana i ko je njen ktitor. Pominje se 1500. godine kao već postojeća.

SPOMEN-CRKVA CERSKIM JUNACIMA  Spomen – crkva palim srpskim junacima u Cerskoj bici, posvećena je Svetom Jovanu Šangajskom. Nalazi se na Lipovim vodama.

CERSKA BITKA  Cerska bitka je vodjena izmedju 15./16. i 19. avgusta 1914. godine, na širokom prostoru planine Cer u kojoj je srpska vojska izvojevala protiv austrougarskih trupa, prvu savezničku pobedu u Prvom  svetskom ratu.

SPOMENIK CERSIKM JUNACIMA   Spomenik cerskim junacima i Spomen kosturnica u Tekerišu, podignut je u znak sećanja na herojstvo i žrtve srpske vojske u Cerskoj bici, 1914. godine. Otkriven je na Vidovdan (28. juna) 1928. godine.

PROSTORNE CELINE  Potes Tekeriš- Popov parlog- Skakale -  Vodice - Trojanov grad- Lipove vode - Šančine- Kosanin grad i  padine Cera su prostor jedinstvene celine na kojoj se vodila Cerska bitka, gde i dan danas postoje vidljivi tragovi.

SELO TEKERIŠ – Znamenito mesto  Zakonom o zaštiti prirode, 1978. godine zaštićena je okolina Spomen kosturnice u Tekerišu. Spomenik sa kosturnicom je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja 1979., a Tekeriš kao znamenito mesto 2001. godine.

ORNITOFAUNA  Za poznavaoce i ljubitelje ornitofaune Cer će biti vrlo interesantan jer se nalazi na listi područja od medjunarodnog značaja za očuvanje diverziteta faune ptica prema IBA kriterijumima.

 NAPOMENA: Razgledanje za posebne grupe (školske, turističke i slič.) ugovara se na telefon: 064/938-9448 i na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

-Program i plan kretanja mogu biti promenjeni bez prethodne najave.

-Razgledanje može biti skraćeno, prekinuto ili odloženo iz razloga više sile.

-Svi posetioci i turisti moraju biti adekvatno obučeni (udobna odeća i obuća, patike su obavezne!).

U dogovoru sa vodičem možete napraviti Program obilaska po želji:

   -Jednodnevna pešačka tura

   - Poseta manastirima i pešačka tura

   - Pešačka tura i poseta Spomen – kompleksu palim Cerskim junacima u Tekerišu

   - Poseta Spomen – kompleksu palim Cerskim junacima u Tekerišu i manastira

  

Vodič razgledanja  Ana Pavlović, stručni turistički vodič za planinu Cer

Kontaktza dodatne informacije: Ana Pavlović, tel: 064/938 – 9448, e – mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Cenovnik obilaska i razgledanja planine Cer u pratnji stručnog vodiča:

Celodnevni obilazak u pratnji licenciranog turističkog vodiča 4.000,00 rsd za organizovanu grupu.

 

NAPOMENA: Stručni vodič ne vrši usluge prevoza, smeštaja i ishrane za organizovane grupe. 

 

 

Dodatne informacije