Dobro došli na planinu Cer - tura 1

DOBRO DOŠLI NA PLANINU CER – TURA 1

Za organizovane grupe(turističke, stručne ekskurzije i sli.)

Dobro došli na razgledanje kulturno-istorijskih spomenika, znamenitih mesta, prostornih celina, manastira, crkava i prirodnih vrednosti legendarne planine Cer. U toku razgledanja stručni vodič upoznaće Vas sa kulturom, običajima i tradicijom lokalnog stanovništva.

U toku razgledanja prošetaćete se kroz više istorijskih epoha: epohu Rimske imperije, srednji vek i Prvi svetski rat. Veliki broj kulturno-istorijskih spomenika , znamenitih mesta, prostornih celina, manastira i crkava svedoči o njegovoj bogatoj istoriji. Planina Cer zbog svoje istorije i čuvene Cerske bitke ima karakter memorijalne planine.

Cer se nalazi u severozapadnom delu Srbije, od Beograda je udaljen 120 km, Šapca 35 km ,Loznice 30 km,  od znamenitog mesta Tekeriš vrh Cera je na samo 7 km.  Sa svojom nadmorskom visinom od 687 m., važi za svojevrsnu klimatsku banju ,mikroklima Cera odlikuje se čistoćom vazduha bogatog kiseonikom, osvežavajućim vetrovima danikom i noćnikom.

Vreme i mesto polaska Za vreme polaska obavezna konsultacija sa vodičem, zavisno od toga koji je grad u pitanju.

Trajanje celodnevni izlet

Povratak  u  večernjim satima

Program obilaska i razgledanja:

 

BEOGRAD – ŠABAC – PRNJAVOR – MANASTIR ČOKEŠINA – TEKERIŠ – PLANINA CER – KRIVAJA – VARNA – ŠABAC – BEOGRAD

(mesto polaska iz Beograda dato je kao primer)

GRAD ŠABAC u toku obilaska Šapca saznaćete zašto je Feliks Kanic Šabac nazvao Mali Pariz. Zašto mu se divio Joakim Vujić.  Prošetaćete se kroz period belle epoque Šapca (1870.- 1914. godina) kada je grad doživeo velike arhitektonske promene, a njegovi stanovnici prihvataju modele života evropske civilizacije. U tom periodu je došlo i do razvoja  čuvenog kafanskog života Šapca. Čućete i potresnu priču zašto je Šabac  nazvan Srpski Verden.

PRNJAVOR  Nedaleko od Šapca nalazi se selo  Prnjavor,  neki ga s pravom nazivaju ''Ćele kula Zapadne Srbije''. Prnjavor je jedino selo u Srbiji koje je zbog herojskog držanja i junačkog otpora neprijatelju, u toku Prvog svetskog rata,  odlikovan za hrabrost Ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima – četvrtog reda. U znak sećanja na velike žrtve podignuta je  Spomen – kapela sa kosturnicom.

 

MANASTIR ČOKEŠINA Posvećen je rodjenju  Presvete Bogorodice.Po predanju manastir je prvobitno bio zadužbina Miloša Obilića, on je počeo da ga gradi pred Kosovski boj 1389. godine. Manastir je dovršen u XV veku, po zapovesti vojvode Bogdana Čokeša.

U blizini manastira se odigrao i boj na Čokešini, koji je i čuveni nemački istoričar Leopold Ranke u svom delu „Srpska Revolucija“ nazvao „Srpskim Termopilima“ a braću Nediće „ Srpskim Leonidima“.Boj se odigrao 16.04.1804. godine, gde je poginulo 300 srpskih boraca predvodjenih braćom Nedić.

SPOMEN – KOMPLEKS CERSKIM JUNACIMA U TEKERIŠU podignut je u znak sećanja na herojstvo i žrtve Srpske vojske u Cerskoj bici, 1914. godine. Otkriven je na Vidovdan (28. juna) 1928. godine.

PLANINA CER Sa 687 m.n.v. i očuvanim šumskim ekosistemom važi kao klimatska banja lokalnog značaja . Za poznavaoce i ljubitelje ornitofaune Cer će biti vrlo interesantan jer se nalazi na listi područja od međunarodnog značaja za očuvanje diverziteta faune ptica prema IBA kriterijumima.

TROJANOV GRADRimsko utvrdjenje iz kasnog III veka ili ranog IV veka. Trojanov grad, kao vojno utvrdjenje, imao je funkciju da čuva rudnike i rudarska naselja koja su se nalazila na području Cera, od upada varvara.

LIPOVE VODE prostorna planinska zaravan koja se nalazi na 640 m.n.v., zajedno sa Šančinama (687 m.n.v.) najvišim vrhom planine Cer, čini jedinstvenu prostornu celinu. Zbog svoje važnosti koju je imala u toku Cerske bitke, ova jedinstvena prostorna celina, ima karakter istorijskog mesta. Na prostoru Lipovih voda u prelepoj prirodi okružen stablima lipe, hrastovim i bukovim šumama, danas se tu nalazi Planinarski dom „Lipove vode“ u sklopu kojeg funkcioniše ugostiteljski objekat SUR „Lipove vode 2012“. Na 300 m. od Planinarskog doma nalazi se Spomen – crkva Cerskim junacima , koja je u fazi izgradnje.

-Posle posete Trojanovom gradu planiran je odmor i pauza kod Planinarskog doma "Lipove vode"

-Posle planirane pauze pešačka tura i obilazak Šančina i Kosaninog grada. Dužina pešačke ture iznosi 5 km.

ŠANČINEnajviši vrh planine Cer na 687. m.n.v., na Šančinama se odigrala i ključna bitka u toku Cerske operacije u Prvom svetskom ratu, koja je srpskoj vojsci donela odlučujuću pobedu.

KOSANIN GRAD Ostaci Rimskog utvrđenja koji datiraju iz IV v.n.e., imao je funkciju kule osmatračnice.

RAZGLEDANJE  Panorame Jadra

POVRATAK do Planinarskog doma, gde će nas čekati autobus.

CRKVA PREOBRAŽENJA U KRIVAJI  Nema pouzdanih podataka kada je crkva Preobraženja osnovana i ko je njen ktitor.Pominje se 1500. godine kao već postojeća. Gradjena je u srpsko – vizantijskom stilu u kome su gradjene crkve iz vremena kralja Milutina.

PANORAMSKO RAZGLEDANJE POCERINE Živopisna sela Pocerine u kojima se spajaju prošlost i sadašnjost, pružaju nam uvid u socijalno – društveni status njihovih žitelja dočarano kroz zanimljivu arhitekturu …

VILA ALBEDO U SELU VARNA U blizini Šapca nalazi se jedino kategorisano etno domaćinstvo, u Pocerini, koje se bavi seoskim turizmom (fakultativna poseta).

Posle posete Vili Albedo, predviđen je povratak.

NAPOMENA:

-Program i plan kretanja mogu biti promenjeni bez prethodne najave.

-Razgledanje može biti skraćeno, prekinuto ili odloženo iz razloga više sile.

-Svi posetioci i turisti moraju biti adekvatno obučeni (udobna odeća i obuća, patike su obavezne!).

-Na lokalitetu Šančine strogo je zabranjeno fotografisanje, snimanje i upotreba mobilnih telefona.

Vodič razgledanja  Ana Pavlović, licencirani turistički vodič specijalizovan za planinu Cer.

Broj  legitimacije: 1580   L.I. Republika Srbija. 

Usluge turističkog vodiča:

-Celodnevni obilazak u pratnji licenciranog turističkog vodiča, specijalizovanog za planinu Cer, 4.000,00 rsd za organizovanu grupu.

Cena ulaznice u Spomen – kompleks Cerskim junacima u Tekerišu :

150,00 rsd po osobi

(Za penzionere i školske ekskurzije cena ulaznice je 120,00 rsd po osobi)

Opis terena predvidjenog za izvodjenje pešačke ture:

Nadmorska visina planine Cer od 687m. pogoduje svim kategorijama turista ,bilo da su deca ili starije osobe u pitanju. U toku ture u planinskom području planine Cer, zbog konfiguracije terena imamo:

-5 km blage uzbrdice i blage nizbrdice.

U toku ture teren nije naporan iz razloga jer se ne savladavaju  različite nadmorske visine. Predeli kroz koje se prolazi bogati su šumama hrasta i bukve, te tako i oni svojim hladom i raznolikošću, čine šetnju i obilazak prijatnim.

 

Kontakt i info:

Ana Pavlović

tel: +381 64 938 94 48

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

NAPOMENA: Stručni vodič ne vrši usluge smeštaja i ishrane za organizovane grupe.

 

 Dodatne informacije