Dragulji srednjevekovnog crkvenog graditeljstva na području planine Cer

DRAGULJI SREDNJEVEKOVNOG CRKVENOG GRADITELJSTVA NA PODRUČJU PLANINE CER

Za organizovane grupe(turističke, stručne ekskurzije i sli.)

Dobro došli na razgledanje kulturno-istorijskih spomenika, znamenitih mesta, prostornih celina, manastira, crkava i prirodnih vrednosti legendarne planine Cer. U toku razgledanja stručni vodič upoznaće Vas sa kulturom, običajima i tradicijom lokalnog stanovništva.

U toku razgledanja prošetaćete se kroz više istorijskih epoha: epohu Rimske imperije, srednji vek i Prvi svetski rat. Veliki broj kulturno-istorijskih spomenika , znamenitih mesta, prostornih celina, manastira i crkava svedoči o njegovoj bogatoj istoriji. Planina Cer zbog svoje istorije i čuvene Cerske bitke ima karakter memorijalne planine.

Cer se nalazi u severozapadnom delu Srbije, od Beograda je udaljen 120 km, Šapca 35 km ,Loznice 30 km,  od znamenitog mesta Tekeriš vrh Cera je na samo 7 km.  Sa svojom nadmorskom visinom od 687 m., važi za svojevrsnu klimatsku banju ,mikroklima Cera odlikuje se čistoćom vazduha bogatog kiseonikom, osvežavajućim vetrovima danikom i noćnikom.

Vreme i mesto polaska Za vreme polaska obavezna konsultacija sa vodičem, zavisno od toga koji je grad u pitanju.

Trajanje celodnevni izlet

Povratak  u  večernjim satima

Program obilaska i razgledanja:

BEOGRAD – ŠABAC – KRIVAJA – RADOVAŠNICA – PETKOVICA – PRNJAVOR – ČOKEŠINA – LEŠNICA -  TEKERIŠ – PLANINA CER – ŠABAC – BEOGRAD

(mesto polaska iz Beograda dato je kao primer)

CRKVA PREOBRAŽENJA U KRIVAJI  Nema pouzdanih podataka kada je crkva Preobraženja osnovana i ko je njen ktitor.Pominje se 1500. godine kao već postojeća. Gradjena je u srpsko – vizantijskom stilu u kome su gradjene crkve iz vremena kralja Milutina.

MANASTIR RADOVAŠNICA Potiče iz XIII veka, smatra se da je manastir bio zadužbina kralja Dragutina.Bio je posvećen svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, gradjen  u Raškom stilu. 1941. godine  Nemci su minirali i porušili manastir, 1988. godine  20 metara dalje  podignuta je nova crkva posvećena Pokrovu presvete Bogorodice. 2013.  godine je  završena nova crkva na starim temeljima.

MANASTIR PETKOVICA Manastir po predanju vezuju za kralja Dragutina, a prema istraživanjima on datira iz druge polovine XIII veka.U toku XVI i  XVII veka u manastiru je radila prepisivačka škola, a 1718. godine ovde se nalazila i škola za monahe.Najveća svetinja manastira su čestice moštiju sv. Petke, koje  su u manastir donete za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića.Ovde se nalazi i čudotvorni izvor koji ima svoja lekovita svojstva, a za manastirsku lozu postoji  verovanje  da je čudotvorna i lekovita.

PRNJAVOR  Nedaleko od Šapca nalazi se selo  Prnjavor,  neki ga s pravom nazivaju ''Ćele kula Zapadne Srbije''. Prnjavor je jedino selo u Srbiji koje je zbog herojskog držanja i junačkog otpora neprijatelju, u toku Prvog svetskog rata,  odlikovan za hrabrost Ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima – četvrtog reda. U znak sećanja na velike žrtve podignuta je  Spomen – kapela sa kosturnicom.

MANASTIR ČOKEŠINA Posvećen je rodjenju  Presvete Bogorodice.Po predanju manastir je prvobitno bio zadužbina Miloša Obilića, on je počeo da ga gradi pred Kosovski boj 1389. godine. Manastir je dovršen u XV veku, po zapovesti vojvode Bogdana Čokeša.

SPOMEN – KOMPLEKS CERSKIM JUNACIMA U TEKERIŠU podignut je u znak sećanja na herojstvo i žrtve Srpske vojske u Cerskoj bici, 1914. godine. Otkriven je na Vidovdan (28. juna) 1928. godine.

PLANINA CER Sa 687 m.n.v. i očuvanim šumskim ekosistemom važi kao klimatska banja lokalnog značaja . Za poznavaoce i ljubitelje ornitofaune Cer će biti vrlo interesantan jer se nalazi na listi područja od međunarodnog značaja za očuvanje diverziteta faune ptica prema IBA kriterijumima.

LIPOVE VODE prostorna planinska zaravan koja se nalazi na 640 m.n.v., zajedno sa Šančinama (687 m.n.v.) najvišim vrhom planine Cer, čini jedinstvenu prostornu celinu. Zbog svoje važnosti koju je imala u toku Cerske bitke, ova jedinstvena prostorna celina, ima karakter istorijskog mesta. Na prostoru Lipovih voda u prelepoj prirodi okružen stablima lipe, hrastovim i bukovim šumama, danas se tu nalazi Planinarski dom „Lipove vode“ i etno restoran 'Ruža Todorova'. Na 300 m. od Planinarskog doma nalazi se Spomen – crkva Cerskim junacima , koja je u fazi izgradnje.

-U etno restoranu 'Ruža Todorova' planiran je odmor i pauza .

-Posle planiranog odmora i ručka, predvidjen je povratak u Šabac sa obilaskom grada.

 GRAD ŠABAC u toku obilaska Šapca saznaćete zašto je Feliks Kanic Šabac nazvao Mali Pariz. Zašto mu se divio Joakim Vujić.  Prošetaćete se kroz period belle epoque Šapca (1870.- 1914. godina) kada je grad doživeo velike arhitektonske promene, a njegovi stanovnici prihvataju modele života evropske civilizacije. U tom periodu je došlo i do razvoja  čuvenog kafanskog života Šapca. Čućete i potresnu priču zašto je Šabac  nazvan Srpski Verden.

-Posle posete Šapcu, planiran je povratak .

NAPOMENA:

-Program i plan kretanja mogu biti promenjeni bez prethodne najave.

-Razgledanje može biti skraćeno, prekinuto ili odloženo iz razloga više sile.

-Svi posetioci i turisti moraju biti adekvatno obučeni (udobna odeća i obuća, patike su obavezne!).

-Na lokalitetu Šančine strogo je zabranjeno fotografisanje, snimanje i upotreba mobilnih telefona.

-Moguća korekcija programa ture u dogovoru sa grupom

Autor i vodič ture:  Ana Pavlović, stručni turistički vodič za planinu Cer.

Usluge turističkog vodiča:

-Celodnevni obilazak u pratnji licenciranog turističkog vodiča, specijalizovanog za planinu Cer, 4.000,00 rsd za organizovanu grupu.

Cena ulaznice u Spomen – kompleks Cerskim junacima u Tekerišu :

150,00 rsd po osobi

(Za penzionere i školske ekskurzije cena ulaznice je 120,00 rsd po osobi)

 

Kontakt i info:

Ana Pavlović

tel: +381 64 938 9448

e- mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

NAPOMENA: Stručni vodič ne vrši usluge smeštaja i ishrane za organizovane grupe.

Dodatne informacije