Riznica prošlosti

ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

 

Arheološki lokalitet Trojanov grad

Foto: Ana Pavlović

 Srebrne rupe u Tekerišu su ostaci rudnika gde se eksploatisala ruda još u doba Rimljana. Ovde se u srednjem veku  eksploatisalo olovo, cink, srebro i zlato.

Ispod Trojanovog grada nalaze se ostaci iz perioda praistorije,  prelaznog perioda iz bronzanog u gvozdeno doba.

U toku arheoloških istraživanja utvrđeno je da se na Ceru nalazilo najveće nalazište kalaja u vreme praistorije. To je bio jako redak metal, ređi od zlata, srebra, bakra,  Bukulja i Cer su bila najveća nalazišta kalaja u ovom delu Evrope.

Izvor: Arheološki institut Beograd

 

ŠANČINE - SRPSKI STOUNHENDŽ U SELU DESIĆ

Foto: Momir Cerović

Posetom selu Desić i arheološkom lokalitetu  Šančine – Srpski Stounhendž upoznaćete se sa praistorijskom kulturom iz doba eneolita na području Cera. Lokalitet Šančina, praistorijsko utvrđenje na području sela Desić, prvi put je sondiran 1967. godine, kada je arheolog Narodnog muzeja Šabac, Milivoje Vasiljević, započeo istraživanja. Sa temeljnim iskopavanjima nastavilo se 2017. godine, pod rukovodstvom Momira Cerovića, arheologa i muzejskog savetnika šabačkog Muzeja.

Šančine u Desiću, najverovatnije, nije služilo za svakodnevni život, već pre moglo imati neki kultni karakter,a ne isključuje se ni varijanta solarne opservatorije, kako su objašnjene slične rondele po Evropi.Važno je napomenuti da je naš Stounhendž stariji od Engleskog više od 1500 godina, kao i da potiče iz vremena ranog eneolita (bakarnog doba) koje je trajalo od 4300-4000. godine pre nove ere.

Izvor: Momir Cerović, arheolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja Šabac

Foto: Momir Cerović

 

Dodatne informacije