Tematske pešačke staze, biciklističke staze i vidikovci

 

Brojne šumske staze koje prolaze kroz šumska područja (najzastupljenije su šume hrasta, bukve, graba, divlje trešnje), predstavljaju pravi izazov rekreativnim planinarima i svim ljubiteljima šetnje u prirodi, koji žele svoj odmor kvalitetno da provedu. Aktivni odmor u prirodi možete provesti šetajući se stazama, čija ukupna dužina na Ceru iznosi 80 km, u tematskim turističkim turama ili  vozeći bicikl po planinskim biciklističkim stazama.

TEMATSKE PEŠAČKE STAZE

Šumska staza cara Trojana odvešće Vas u magični svet legendi i mitova.

Kada dođete na Cer preporučujemo Vam da stazom Slave i pobede krenete od Lipovih voda  do najvišeg vrha planine Cer. (dužina staze: 600m)

Staza Slave i pobede

 

Rimski put odvešće Vas u epohu vladavine Rimske imperije na ovim prostorima. Rimski put povezuje ostatke dva vojna utvrđenja Trojanov i Kosanin grad  iz III i IV v.n.e.. (dužina staze: 7km)

Za sve koji se bave rekreativnim planinarenjem na Ceru su im dostupne brojne staze koje će ispuniti sva njihova očekivanja.Posebno preporučujemo Cersku transverzalu koja od Tekeriša, preko Cera, vodi do manastira Čokešina. (dužina staze: 22km)

Staza zdravlja ili kardio staza sa razlogom zaslužuje epitet najuređenije planinske staze na Ceru koja više podseća na park nego na običan šumski put. Spuštanje ovom stazom traje 30 minuta i savladava se razlika u 150 mnv. Kada Stazom zdravlja izađete na šumski put iznad manastira Radovašnica, odatle se ide ka Lipovim vodama. (dužina staze: 1.5km)

Staza zdravlja

 


BICIKLISTIČKE STAZE

Biciklistička staza Cer - Iverak 

Foto: PBD BicikLO, Lozinica

 Za sve koji žele da se oprobaju u freebiking-u preporučujemo da krenu stazom od Lipovih voda do manastira Radovašnica. Staza je duga 6 km, nadmorska visina koja se savladava iznosi 400m.. Kombinacija pešačenje i vožnja bicikla ovu stazu čini još atraktivnijom.

Pored ove biciklističke staze na raspolaganju Vam je I biciklistička staza od Lipovih voda do manastira Čokešina (dužine 15 km).

Cer – Iverak je biciklistička staza dužine 50 km, nju su trasirali članovi PBD ‘BicikLO’ iz Loznice 2016. godine. Staza je vrlo atraktivna za sve ljubitelje planinskog biciklizma.

Trasa staze: Lipove vode-Kosanin grad-Krstovi-Kumovac-Joševa-Iverak-Milina-Lipove vode.

MTB maraton staza dužine 53 km na kojoj se 2017. godine održalo prvenstvo Srbije u MTB. Trasa staze: Lipove vode – Kosanin grad – Krstovi – Kumovac – Petkovica – Čokešina – Kumovac – Krstovi – Staza zdravlja – šumski put iznad manastira Radovašnica – Lipove vode. Vrlo atraktivna i zahtevna staza za sve ljubitelje MTB. Mapa staze – BSS.

 


EKO STAZE

Brojne šumske staze koje Vas vode kroz predivnu prirodu Cera pružiće Vam mogućnost da se upoznate kako  sa prirodnim retkostima, tako i sa bogatom ornitofaunom. Ova staza Vas vodi od Trojanovog grada do manastira Čokešina. Ona ima razdvajanja ka manastiru Radovašnica, na Lipovim vodama, i ka selu Milina, razdvajanje je kod Kosaninog grada. . (ukupna dužina staze: 40km)

 IBA staza Cer će biti posebno zanimljiva ljubiteljima posmatranja ptica, jer spada u područja od međunarodnog značaja prema IBA listi. U toku šetnje IBA stazom možete posmatrati orla mišara, kosa, kreju, žunu, seoskog detlića, šumsku šljuku i još 120 vrsta ptica, koliko ih je za sada evidentirano.

 


Šumske eko staze u toku šetnje ovim stazama proći ćete kroz raskošne šume hrasta, graba, bukve, divlje trešnje naići ćete na sastojine šuma stare preko 150 godina.

 

Gljivarske staze, zanimljivost eko staze čine i jestive vrste gljiva po kojima je Cer poznat (vrganj, lisičarka, medvedara, itd.)

 

Vilinska staza lekovitog bilja. Prema legendi na planinama, gde ima dosta lekovitog bilja, gospodare Vile. Na Ceru ima preko 400 evidentiranih vrsta lekovitog bilja ( jagorčevina, kantarion, gavez, šipak, divlja kupina, maslačak, bokvica, hajdučka trava, majčina dušica, divlja ljubičica, itd.). Pozivamo sve, koji se bave sakupljanjem i branjem lekovitog bilja da dođu u Vilinsku baštu na Ceru.

 


VIDIKOVCI

 

VIDIKOVAC KRSTOVI

Da biste došli do vidikovca Krstovi, krenite putem Lipove vode – Čokešina, na 5 km od Lipovih voda videćete znak Odmorište Krstovi tu skrenite levo sa glavne staze. Popenjite se usponom dužine 50m do vidikovca. Kada se popenjete izaći ćete na predivnu visoravan sa koje se pruža pogled na fascinantnu panoramu Jadru, sela Milina i Loznicu. Na vidikovcu Krstovi, 2014. godine, podignut je drveni Krst na kamenom postamentu, kao spomen obeležje srpskim ratnicima – cerskim junacima iz legendarne Cerske bitke. Vidikovac Krstovi su uređeno odmorište sa drvenim klupama i stolovima koji posetiocima omogućavaju prijatan odmor na ovoj lokaciji. Jedan od najlepših prirodnih ukrasa odmorišta je hrast, koji u neku ruku predstavlja i čuvara ovog dela Cera.

 

VIDIKOVAC DEJANOVAC

Dejanovac se nalazi na 511 mnv, odakle se pruža spektakularan pogled na panoramu Pocerine i Jadra. Sa Dejanovca možete videti Beograd, Šabac, Avalu, Kosmaj, Suvobor, planinski masiv Valjevske planine i Gučevo. Dejanovac predstavlja najuređeniji i najlepši vidikovac na ovom delu Cera. Pitomost i lepota pejzaža imaju karakter predela izuzetnih odlika koji će Vam oduzeti dah.

 

ŠANČINE, NAJVIŠI VRH CERA

Na 687 mnv nalazi se najviši vrh Cera, Šančine. Šančine su oduvek za sve armije koje su vekovima prelazile preko Cera bile geostrateška tačka koja je bila vrlo bitna. Za sve ljubitelje prirode Šančine su dragulj na kruni severozapadne Srbije,  jer se odavde pruža pogled na Srem, Savsku dolinu, Avalu (početak Šumadije), Jadar, Pocerinu, kraj Valjevskih planina, Drinu, Republiku Srpsku. Zbog svog značaja u toku Cerske bitke, ovde se vodila zadnja i odlučujuća borba 19. avgusta 1914. godine, najviši vrh Cera ima karakter Prostorne kulturno-istorijske celine od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

 

Dodatne informacije